Als u ouder wordt, kunt u niet altijd alles meer zelf. Dus geeft u bijvoorbeeld uw bankpasje mee aan de buurvrouw voor de boodschappen. Ook machtigt u, uw zoon, om uw administratie over te nemen. In de meeste gevallen is dat een prima oplossing.
Soms ook niet: één op de tien ouderen loopt het risico om financieel misbruikt te worden. Vermoed u zulk financieel misbruik in uw omgeving? Bij het Sociaal wijkteam Leiden horen we dat graag, want dan kunnen we helpen.
Ouderen die vermoeden dat iemand hun geld voor eigen doelen gebruikt, schamen zich daar vaak voor. Bovendien zijn ze afhankelijk van die ander. Ze kaarten zulk misbruik dus niet vaak zelf aan.
Blij met een melding
“Het zijn vaak mensen in de omgeving van zo’n oudere die bij ons aan de bel trekken”, zeggen Karin Verheij en Sandra Fleur. Zij en hun collega’s van het Sociaal wijkteam Leiden vinden het fijn als ze zo’n melding krijgen. “Dan gaan we voorzichtig op onderzoek. Het is immers maar een vermoeden, er wordt niemand beschuldigd.”
Meestal is er een oplossing
Het Sociaal wijkteam Leiden gaat zorgvuldig te werk. “In de meeste gevallen hebben we goede gesprekken. Met de oudere zelf, met mantelzorgers en familie of met buren en vrienden. En bijna altijd vinden we een oplossing. Meestal is het voldoende om een gesprek te voeren. Dan worden er wat afspraken aangepast: er kijkt iemand mee met de zoon die de administratie doet, de buurvrouw krijgt contant geld mee voor de boodschappen of de oudere wordt onder bewind gesteld. Dan worden de vaste lasten in elk geval betaald, en staat er maar een beperkt bedrag op de rekening waarvan de buurvrouw boodschappen doet.”
Hoe herkent u financieel misbruik?
Als er iemand profiteert van het geld van een oudere in uw omgeving, dan ziet u bijvoorbeeld:
- Geldopnames zonder duidelijke reden
- Er verdwijnen waardevolle spullen uit huis
- De oudere heeft ineens tekort aan geld
- Er ontstaan schulden of huurachterstand
- Degene die het geld beheert, weigert informatie te geven over de financiële situatie
Waar kunt u terecht?
Als u financieel misbruik vermoedt, kunt u contact opnemen met het Sociaal wijkteam Leiden. Daar gaan ze discreet om met uw zorgen en ze helpen om een goede oplossing te vinden.
Vind hier uw wijkteam of bel 071 – 5167877 voor het Sociaal wijkteam Leiden.