Ruzie & geweld

Ruzie, het overkomt iedereen wel eens. Op het werk, gewoon thuis, in de vriendenkring of zomaar met iemand uit de buurt. Ruzie hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms is het een kans om meningsverschillen of emoties te uiten.

Wanneer een ruzie omslaat in een situatie waarin u zich bedreigd, onveilig of bang voelt verandert de situatie. Geweld kan in iedere relatie voorkomen. De meeste mensen herkennen dit alleen bij zichzelf niet. Wanneer er in de huiselijke of familiekring sprake is van geweld noemen we dit huiselijk geweld. Dit kan lichamelijk geweld zijn, zoals bijvoorbeeld slaan, knijpen, bijten, duwen, stompen, trekken aan het haar, schoppen of spugen. Er kan ook alleen geestelijk geweld zijn, voorbeelden hiervan zijn: de ander bepaalt wat je wel of niet mag doen, je wordt gecontroleerd, gekleineerd, gemanipuleerd of gechanteerd. Seksueel geweld is ook een vorm van huiselijk geweld. Hierbij gaat het om gedwongen seksuele handelingen. Het kan gaan om aanranding, verkrachting, seksueel misbruik of online misbruik.

Burenruzie

K
L
Wat kunt u zelf doen bij burenruzie?

Wanneer er sprake is van burenruzie of burenoverlast, hoe lastig dat soms ook is, probeer eerst met de buren te praten. Vraag eventueel iemand anders uit de buurt om als onafhankelijk persoon aan te sluiten bij het gesprek.

K
L
Wat kan het Sociaal wijkteam Leiden samen met u doen bij burenruzie?

Wanneer u er echt niet met elkaar uit komt kunt u via het Sociaal wijkteam Leiden de hulp van Buurtbemiddeling van Kwadraad inschakelen. Buurtbemiddelaars luisteren naar beide kanten van het verhaal zonder daarbij partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan maar helpen u en uw buren om zelf een oplossing te vinden. Buurtbemiddeling is er om te voorkomen dat een ruzie uit de hand loopt.

Huiselijk geweld

K
L
Wat kunt u zelf doen bij huiselijk geweld?

Gebruikt iemand bij u thuis geweld tegen u of tegen iemand anders? Is het niet veilig voor u, of voor iemand die u kent? Wanneer er sprake is van huiselijk geweld is het belangrijk dat er iets tegen gedaan wordt. Blijf hier dan ook niet alleen mee rond lopen. Deel uw problemen met iemand die u vertrouwt of zoek hulp bij Veilig Thuis. Bel naar 0800 – 2000. Dit telefoonnummer is gratis en altijd bereikbaar. Als u belt, wordt u gevraagd om uw plaatsnaam in te spreken. Daarmee komt u vanzelf terecht bij de regionale organisatie bij u in de buurt. U kunt ook chatten met een medewerker van Veilig Thuis via de website Home - Veilig Thuis Hollands Midden.

Bent u in direct gevaar? Bel dan 112.

K
L
Wat kan het Sociaal wijkteam Leiden samen met u doen bij huiselijk geweld?

U kunt bij het Sociaal wijkteam Leiden terecht als u hulp zoekt. We luisteren goed, kunnen u helpen om afspraken te maken over uw veiligheid of helpen om stappen te ondernemen om het geweld te stoppen.

Geweld tegen dieren

K
L
Hoe kan ik vermoedens van dierenmishandeling melden?

Huiselijk geweld en dierenmishandeling zien we helaas vaak samen. Wij vinden het belangrijk om hier alert op te zijn. Heeft u vermoedens van verwaarlozing of mishandeling bij dieren? Of wilt u overleggen over een dier dat misschien hulp nodig heeft? Bel het landelijke meldpunt via 144.

Heeft u hulp nodig?

Het Sociaal wijkteam Leiden geeft u hulp en advies.